Mladinci izjemno v jesenskem tekmovalnem obdobju!

Državna liga mladink in mladincev

V organizaciji Šahovskega društva Ptuj in pod okriljem ŠZS je v Domu krajanov Hajdina potekalo od 26. 8. do 30. avgusta 2020 tekmovanje v okviru Državne mladinske šahovske lige do 20 let.

Tekmovanja so se udeležili vsi klubi iz Slovenije, ki nastopajo v tej ligi, ki je najvišji mladinski nivo tekmovanja. Tekmovanja so se udeležili tudi predstavniki Šahovskega kluba Triglav Krško, tako pri fantih/odprto, kot tudi pri dekletih. Igralni čas je bil 90 minut za 40 potez + 30 minut za preostanek in ves čas dodatek 30 sekund na potezo. Fantje so odigrali sedem, dekleta pa štiri kola in dosegli so odlične rezultate.

Larisa in Pia končali na drugem mestu

Šahistki Larisa Kuhar in Pia Marie Ružič sta med dekleti osvojili drugo mesto z enakim številom točk kot zmagovalke, razlikovale so se po zadnjem razločevalnem kriteriju, ki velja za takšna tekmovanja. Ekipo pri fantih oz. odprto so sestavljali mladi kadeti Bruno GlasFilip Radej in Pika Radej in so se po izjemno pogumni borbi uvrstili na sedmo mesto.

Podvig mlade Krčanke

Najbolje se je odrezala Pika Radej, ki je med drugimi premagala tudi igralca, ki je bil za skoraj 900 ELO točk boljši od nje, kar je enaka razlika kot med njim in med svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom. Skoraj podoben podvig je uspel tudi Brunu Glasu na prvi plošči v prvem kolu, pa tudi partije, ki so jih mladi šahisti izgubili, so bile v večini primerov zelo izenačene. Na ta način je ta mlada ekipa dokazala, da je še kako pripravljena tudi v bodoče krojiti mladinski in kadetski šahovski vrh v Sloveniji.

Pia Marie in Larisa na podelitvi državne lige mladink (2.mesto)
Spremljevalec in postava mladincev na mladinski državni ligi. Z leve proti desni: Matej Požun, Filip Radej, Pika Radej in Bruno Glas.

Državna kadetska liga

V Portorožu je med 11. in 13. septembrom 2020 potekala državna kadetska liga, na katere se je naš klub udeležil s tremi ekipami, eno pri kadetinjah v postavi Tina Urbanč in Taja Guid, ter dveh pri kadetih. Ekipi so sestavljali trojici Pia Marie Ružič, Pika Radej in Bruno Glas ter Filip Radej, Kristjan Kodrič Plevnik in Borut Jan Ružič.

V obeh kategorijah je tekmovanje potekalo na igralni čas 90 minut s časovnim dodatkom 30 sekund na potezo. Tako kadeti kot kadetinje so igrali 5 kol, le da je bil sistem tekmovanja pri kadetih švicarski, pri kadetinjah pa berger.

Kadetinji osvojili 2. mesto

Tandem Tina Urbanč in Taja Guid, sta v kategoriji kadetinj z odličnim zaključkom tekmovanja osvojili odlično 2. mesto. Tekmovanje sta končali s 7 meč točkami, točko pred tretje uvrščeno posadko iz Maribora ter 3 točki za postavo Novomeščank. Novomeščanke sta jima prizadejali edini ekipni poraz na tekmovanju.

Tina Urbanč in Taja Guid (prvi dekleti z leve) na razglasitvi rezultatov.

Prva postava kadetov na 3. mestu, druga z uspešnim nastopom do novih ratinških točk

Pri kadetih so se prav tako odlično odrezali obe ekipi. Prva ekipa v sestavi Pia Marie Ružič, Pika Radej in Bruno Glas, je večji del tekmovanja vodila, nato pa v zelo napetih zaključnih dvobojih malenkost izgubila proti vodilnima ekipama in na koncu zasedla še vedno odlično 3. mesto. Za vodilno ekipo so zaostali za 1 točko, z drugo uvrščeno ekipo pa so si delili tako “meč” kot “šahovske” točke. Odločil je tretji kriterij, po katerem so bile za 0.5 točke slabše od nasprotnikov.

Prva ekipa kadetov na razglasitvi rezultatov. Z desne lahko vidimo Pio Marie Ružič, Piko Radej in Bruna Glasa (v tem vrstnem redu)

Druga ekipa kadetov je zasedla končno 8. mesto, vendar so prav vsi igralci pridobili ELO ratinške točke in igrali v skladu s svojimi zmožnostmi, za kar jim prav tako čestitamo. Naš klub se je med kadeti poleg Kranja edini udeležil s po dvema ekipama, kar kaže na globino naših kadetskih selekcij.

Skupinska slika naše selekcije. Z leve spredaj: Hilmija Ahmatovič (spremljevalec in trener), Taja Guid, Bruno Glas, Pika Radej, Kristjan Kodrič Plevnik. Z leve zadaj: Tina Urbanč, Filip Radej, Pia Marie Ružič in Borut Jan Ružič.

Pia Marie Ružič do 3. mesta na spletnem evropskem prvenstvu

Že v prejšnji novici smo poročali o veseli novici, da je odlično 3. mesto na Spletnem evropskem mladinskem prvenstvu dosegla naša članica Pia Marie Ružič:

http://www.sah-krsko.si/index.php/2020/09/22/pia-marie-ruzic-tretja-na-evropskem-spletnem-mladinskem-prvenstvu/

Tekmovanja so se udeležile še tri druge predstavnice našega kluba, Taja Guid, Pika Radej in Larisa Kuhar. Vse tekmovalke so dosegle vsaj polovico točk ali več, tako da so se prav vse odrezale odlično!

Vsem kadetom, mladincem, kadetinjam in mladinkam se zahvaljujemo za predanost in jim ob doseženih uspehih tudi iskreno čestitamo! Zahvala gre tudi predanim staršem za njihovo čustveno in logistično podporo v tem obdobju, kakor spremljevalnemu kadru in trenerjem, ki so naše tekmovalce in tekmovalke na tekmovanja odlično pripravili.

Čestitamo!