V tem razdelku bi vam radi predstavili naše društvo s perspektive nastopanja v uradnih tekmovanjih pod okriljem Šahovske zveze Slovenije (ŠZS). Tekmovalni program ŠZS sestavljajo ekipna in posamična državna tekmovanja v vseh starostnih kategorijah. V našem klubu sodelujemo v vseh tekmovalnih panogah, ki jih lahko ločimo po…

igralnem času

Poznamo 3 uradno priznane zvrsti šaha po dodeljen času za razmišljanje:

 • Standardni (počasni) šah – 60 minut ali več po igralcu za celotno partijo;
 • Pospešeni šah – več kot 10 in manj kot 60 minut po igralcu za celotno partijo;
 • Hitropotezni šah (“cuger”) – 10 minut ali manj po igralcu za celotno partijo.

Za kraljico šaha velja disciplina počasnega šaha. Vsa največja tekmovanja potekajo v tej obliki, tekmovanj pa se praviloma odvijajo v več zaporednih igralnih dneh. Tipična oblika tekmovanja je 9 krogov razporejenih skozi 7 tekmovalnih dni.

Najbolj popularna tekmovanja pa so seveda v pospešenih ali hitropoteznih tempih, saj ta oblika tekmovanj omogoča izvedbo turnirja v enem samem dnevu. Ker ta tekmovanja večinoma potekajo ob vikendih jih poznamo tudi pod imenom “vikend” turnirji.

V Krškem pod normalnimi epidemiološkimi razmerami tradicionalno izvajamo 3 vsakoletne vikend turnirje: Ob krajevnem prazniku, ob prazniku Občine Krško ter Meštrovičev memorial.

…po starostni skupini

Glavna delitev glede na starostne skupine je na:

 • Mladince in mladinke – mlajši od 20 let,
 • Člane in članice – 20 let ali več,
 • Veterane – kjer obstajata dve delitvi, novejša je za starejše od 50 let, tradicionalna pa starejše od 60 let.

Zaradi številnosti in – še bolj pomembno – hitrega razvoja šahistov in šahistk v mladih letih, se mladinske kategorije delijo še dodatno:

 • U8, U10, U12 … U20 – posamična državna prvenstva potekajo v starostnih skupinah po 2 leti;
 • Mladinci in mladinke (U20) – ekipna državna tekmovanja potekajo v več starostnih skupinah, kjer je U20 absolutna kategorija
 • Kadeti in kadetinje (U16) – ekipna državna tekmovanja s starostno omejitvijo 16 let
 • Pionirji in pionirke (U12) – ekipna državna tekmovanja s starostno omejitvijo 12 let.

Največje posamično tekmovanje pri nas je vsako leto Mladinsko državno prvenstvo v standardnem in hitropoteznem šahu, na katerem se venomer zbere več sto mladih šahistov in šahistk, ki praviloma v 8 dneh odločijo o končnih lastnikih pokalov v kategorijah U8 – U18, ločeno med fante in dekleta, v standardnem in pospešenem tempu.

…po obliki tekmovanja

Glede na obliko tekmovanja govorimo predvsem o

 • Državnih prvenstvih – posamična tekmovanja in
 • Državnih ligah – ekipna tekmovanja.

Državne šahovske lige so najpomembnejša oblika klubskih tekmovanj v slovenskem šahovskem prostoru, saj – podobno kot v drugih ekipnih športih – nedvoumno sporočajo nivo šahovskega znanja, igra in razvitosti posameznega društva, glede na njegovo udeležbo v posameznem nivoju tekmovanja.

Šahovski klub Triglav Krško ima že več kot 20 letno tradicijo nastopanja v najvišji šahovski ligi – Državni članski ligi – kjer praviloma nastopa z domače ustvarjenimi igralci. V ženski konkurenci prav tako nastopa v Državni ženski ligi, ki jo je v preteklosti večkrat tudi osvojil.

Za naš klub so v preteklosti – ali še vedno – igrala nekatera najbolj znana imena v šahovskem svetu. Med najbolj znanimi je sta gotovo sestri Anna in Mariya Muzychuk, ki sta večkratni udeleženki final Svetovnega pokala in sta bili tudi glavni tvornici številnih uspehov tako moške kot ženske članske ekipe. Član našega društva je tudi nekdanja številka 3 svetovne jakostne lestvice Predrag Nikolič, velik pečat pa je na razvoj in kvaliteto Krškega šaha pustil pred leti preminuli mednarodni šahovski mojster iz Sarajeva Zvonimir Meštrovič, ki je v letih vojne prišel v naš okoliš ter učil cele generacije naših šahistov. V spomin na njegov prispevek in pomen v našem prostoru, ŠK Triglav Krško organizira Meštrovičev memorial.

V lokalnem okolju smo v zadnjih desetletjih prav tako razvili vrsto odličnih šahistov in šahistk, med njimi velja izpostaviti igralca z najvišjim nazivom, to je Mednarodni mojster Toni Kos, trenutno najvišje ratingiranega igralca FIDE mojstra Sama Štajner-ja ter vrsto odličnih mladih šahistk in šahistov, med katerimi trenutno najbolj izstopata reprezentantki Pia Marie Ružič in Larisa Kuhar. V našem okolju so ali še vedno delujejo nekateri najbolj priznani trenerji mladinskih selekcij, poleg prej omenjenih še Marjan Božič in Hilmija Ahmatovič.

Pred nami je že nova generacija bodočih perspektivnih šahistov in veselimo se dne, ko bomo to stran lahko dopolnili tudi z njihovimi imeni.