Anna in Mariya Muzychuk na Svetovnem Pokalu

V ruskem Sočiju bo potekal od 12. julija do 6. avgusta FIDE Svetovni pokal. V članski sekciji bo nastopilo kar 206 šahistov, med njimi poleg drugih vrhunskih šahistov tudi svetovni prvak Carlsen. Pri dekletih bomo prav tako spremljali izjemen turnir saj je med 103 udeleženkami večina igralk iz najboljše deseterice svetovne jakostne lestvice, a brez najboljših Kitajk Hou Yifan in svetovne prvakinje Ju Wenjun. Slovenske barve zastopata Matej Šebenik, ki se bo v 1. kolu pomeril s predstavnikom Poljske Krasenkovim in Laura Unuk, ki jo čaka dvoboj z Egipčanko Shrook. Za nas pa bo zanimivo spremljati nastope naših članic sester Anne in Mariye Muzychuk, ki sta obe v 1. krogu prosti.

Tekmovanje poteka po izločilnem sistemu, 2 partiji v standardnem tempu in morebitni podaljšek v hitrih disciplinah. Pričetek je 12. julija ob 14.00. Tekmovanje lahko spremljate na spodnjih povezavah:

Uradna stran
Chess24 – open
Chess24 – women

Rezultati 1. kolo, 13. 7.

Laura Unuk je zanesljivo upravičila vlogo favoritinje in dobila obe partiji proti Egipčanki Shrook ter se uvrstila v drugo kolo. Njena naslednja nasprotnica je Mamadžada iz Azerbajdžana. Matej Šebenik je izpadel z 0.5:1.5 proti izkušenemu Poljaku Krasenkovu, čeprav bi si po pozicijah zaslužil vsaj podaljšek. V prvi partiji je s črnimi figurami držal ravnotežje, a kasneje klonil v končnici. V drugi partiji je dosegel dobljen položaj, ki pa ga ni uspel pretvoriti v celo točko. (povzeto po ŠZS)

Rezultati 2. kolo, 16. 7.

Od tekmovanja se je poslovila tudi Laura Unuk, ki jo je z 1.5:0,5 izločila višje postavljena Azerbajdžanka Mamadžada. Prva partija se je končala z remijem. V drugi partiji je naša najboljša šahistka s črnimi figurami dosegla izenačen položaj. V pomembnem delu srednje igre se je odločila za jemanje kmeta, po katerem je nasprotnica prišla do napada in odločilne prednosti. (povzeto po ŠZS)

Anna Muzychuk je svoj pokalni nastop odprla z dvobojem proti Američanki Abrahamyan Tatev in jo prepričljivo odpravila z rezultatom 2:0. Malce težje delo je imela Mariya Muzychuk, ki je svojo prvo nasprotnico Inno Gaponenko, ki je prav tako iz Ukrajine, odpravila z minimalno razliko 1.5 : 0.5.

V 2. kolu so pričeli s tekmovanjem tudi vsi najboljši in se uvrstili naprej. Izjema je Aronian, ki je moral odpovedati nastop zaradi bolezni.

Rezultati 3. kolo, 20.7.

Presenetljivo je izpadel eden izmed glavnih favoritov Caruana, ki ga je izločil najboljši kazahstanski šahist Jumabayev z 1.5:0,5. Po podaljških zapuščata tekmovanje tudi Giri in Mamedžarov. Carlsen je z 2:0 rutinirano premagal rojaka Tarija. Pri dekletih je bilo najbolj napeto v ukrajinskem obračunu med nekdanjo svetovno prvakinjo Ushenino in 3. nosilko Mariyo Muzychuk, ki ga je šele v podaljšku po hitropoteznih partijah dobila naša članica. Anna Muzychuk je svojo nasprotnico Pauline Guichard odpravila že po obeh partijah v standardnem tempu. Slavila jez 1.5:0.5. V osmino finala se ni uspelo uvrstiti 6. nosilki Hariki. Najboljših 32 v absolutni konkurenci in 16 deklet nadaljuje z boji 22.7. (povzeto po ŠZS)

Rezultati 4. kolo, 24.7.

Magnus Carlsen je proti Poljaku Wojtaszku igral z veliko energije v agresivnem slogu. V obeh partijah rednega dela je imel pobudo, a je uspel zmagati šele v podaljšku. Iz prve deseterice nosilcev so se v osmino finala uvrstili tudi Griščuk, Karjakin in Vachier-Lagrave. Še naprej preseneča 19-letni Srb Ivić, ki je izločil Andreikina. V konkurenci deklet smo lahko spremljali zanimiv obračun med prvo nosilko Gorjačkino in najboljšo bolgarsko šahistko Stefanovo. V standnardnem tempu je bil rezultat neodločen, zato je sledil tie-break. Povedla je Gorjačkina, ki pa je bila v drugi partiji že v izgubljenem položaju, a je Bolgarka zamudila priložnost za izenačenje. (povzeto po ŠZS)

Med našima dekletoma je tretja nosilka Mariya Muzychuk naletela na previsoko oviro proti izkušeni Rusinji Alexandri Kosteniuk, ki je bila boljša z rezultatom 1.5 proti 0.5. Anna Muzychuk pa je z enakim rezultatom premagala svojo nasprotnico, Nemko Elisabeth Paehtz.

Anna Muzychuk 1.5 : 0.5 Elisabeth Paehtz
Mariya Muzychuk 0.5 : 1.5 Alexandra Kosteniuk

Rezultati 5. kolo, 27. 7.

Večina dvobojev osmine finala pri članih je bila odločena šele v tie-breaku. Spremljali smo lahko zanimiv in negotov dvoboj Carlsena z 19-letnim ruskim velemojstrom Esipenkom, ki je bil pričakovano trd nasprotnik. V rednem delu sta se obe partiji končali z remijem. Tudi podaljšek v pospešenem tempu ni prinesel zmagovalca, oba tekmeca sta dobila po eno partijo z belimi figurami. Do odločitve je prišlo v hitropotezni igri, kjer je Carlsen zmagal v obeh partijah. Po podaljšku sta izpadla še dva iz širšega kroga favoritov. Vachier-Lagrave je klonil proti Karjakinu, Griščuk pa proti Dudi. Pri dekletih so se v polfinale že po rednem delu uvrstile Gorjačkina, Kostenjuk in Tan, ki je izločila drugo nosilko Lagno. Po podaljšku si je napredovanje izborila še nekdanja slovenska reprezentantka Anna Muzychuk, ki je v svojem obračunu odpravila Gruzijko Dzagnidze Nano.

Anna Muzychuk 3 : 1 Dzagnidze Nana

Rezultati 6. kolo, 30. 7.

Na svetovnem pokalu se vse bolj približujejo končne odločitve. V četrtfinalu je Carlsen proti Bacrotu dobil uvodno partijo s črnimi figurami in opravil večino dela. V drugi partiji je Francoz v enaki poziciji skušal doseči nemogoče in še v drugo ostal praznih rok. Po rednem delu sta se z rezultatom 1,5:0,5 v polfinale uvrstila še najboljši Poljak Duda proti Viditu in ruski predstavnik Fedosejev, ki je izločil Tabatabaeia. Najdalj je trajal obračun Karjakin – Shankland. Po porazu v prvi partiji je Karjakin izenačil v velikem slogu, ko je v silovitem napadu matiral nasprotnika. Tudi v podaljšku je bil boljši in se bo boril za najvišja mesta.

Pri dekletih je na predzadnji stopnički vendarle klonila tudi Anna Muzychuk, ki jo je premagala prva nosilka Rusinja Aleksandra Goryachkina. Anna je svojo priložnost zapravila v prvi partiji, ko ni uspela realizirati boljše pozicije. V drugi partiji je s črnimi figurami zašla v slabo končnico, ki je ni mogla ubraniti. Tudi v drugem polfinalu Kosteniuk – Tan je bil rezultat 1,5:0,5. Kosteniukova je z belimi figurami izkoristila slabšo predstavo nasprotnice, ki je že kmalu po otvoritvi zašla v nerešljive težave. Šahisti in šahistke nadaljujejo z boji 1. avgusta.

Aleksandra Goryachkina 0.5 : 0.5 Anna Muzychuk

Rezultati 7. kolo, 3. 8.

Poljak Jan Krištof Duda je pripravil veliko presenečenje, ko je v polfinalu svetovnega pokala premagal prvega favorita Magnusa Carlsena. Po rednem delu je bil rezultat neodločen, v tie-breaku pa je slavil poljski velemojster. Igral je odlično in ni dovolil, da bi svetovni prvak prišel do svoje igre. Norveški šampion je bil tokrat neprepoznaven. V drugem polfinalu je bil Karjakin z 1,5:0,5 boljši od Fedosejeva.

Pri dekletih je postala zmagovalka ruska šahistka Aleksandra Kosteniuk, ki je z 1,5:0,5 dobila finalni dvoboj proti Alexandri Goryachkini. Tretja je Kitajka Tan Zhongyi, ki je v podaljšku premagala uspela premagati našo članico, Anno Muzychuk.

Pred nami je še finalni ubračun pri moških:
Karjakin – Duda,
ter boj za 3. mesto:
Carlsen – Fedosejev

Boj za 3. mesto pri dekletih:
Anna Muzychuk 1.5 – 2.5 Zhongyi Tan

Rezultati 8. kolo, 5. 8. – Finale

V zadnjem, 8. krogu tekmovanja, je postal veliki zmagovalec Svetovnega pokala Poljak Jan Krzysztof Duda, ki je bil v finalu z 1,5:0,5 boljši od Sergeja Karjakina. Prva partija se je končala s hitrim remijem ob ponavljanju potez. V drugi partiji si je Duda z belimi figurami po otvoritvi priboril majhno prednost, jo lepo stopnjeval in nasprotnik se je v brezupni poziciji predal v 30. potezi. S tem je triindvajsetletni poljski velemojster dosegel svoj največji uspeh v karieri. Tretje mesto je osvojil svetovni prvak Carlsen, ki je v velikem slogu z 2:0 premagal Fedoseeva.

Moški finale:
Jan-Krzysztof Duda 1.5 – 0.5 Sergey Karjakin

Moški mali finale:
Magnus Carlsen 2 – 0 Vladimir Fedoseev