Mladinski Svetovni Pokal v pospešenem šahu 2021

S prvim avgustom se je pričel Mladinski Svetovni Pokal v pospešenem šahu za leto 2021. Tekmovanje bo potekalo v dveh delih, med 1. in 20. avgustom se bo nastopilo na izbirnem turnirju, najboljši posamezniki v starostni kategoriji pa bodo nato tekmovanje nadaljevali v finalnem delu, ki bo potekal med 26. in 31. avgustom.

Uradna stran tekmovanja se nahaja na naslednji povezavi: https://youth-worldcup.fide.com.
Rezultate lahko spremljate na chess-results platformi.

4 mladi predstavniki ŠK Triglav Krško na svetovnem mladinskem pokalu

Na tekmovanju se bodo zvrstili naši naslednji predstavniki:

  • Anže Daničič – F10 (1. – 5. avgust),
  • Pia Marie Ružič – D18 (1. – 5. avgust),
  • Bruno Glas – F12 (6.-10. avgust),
  • Pika Radej – D14 (11.-15. avgust) in
  • Taja Guid – je nastopila na drugem odprtem mednarodnem prvenstvu po lastni presoji.

S tekmovanji sta najprej pričela Anže Daničič in Pia Marie Ružič. V uvodnih krogih je bolje štartala Pia Marie, ki je po prvem tekmovalnem dnevu zbrala1.5/2 točke. Tudi v nadaljevanju je ves čas držala korak z vrhom in se v zadnji partiji – skladno s svojo kvaliteto – tudi borila za končno uvrstitev na zmagovalnem odru. Žal se ji tokrat kljub odlični igri v zadnji partiji to ni čisto posrečilo. Vseeno je Pia Marie tekmovanje končala na zelo visokem 19. mestu.

Anže je svojo prvo zmago dočakal v drugem tekmovalnem dnevu. V nadaljevanju si je ves čas izmenjeval udarce s svojimi nasprotniki, svoje prvo mednarodno online tekmovanje pa je končal z obilo nabranimi izkušnjami in končnimi 4. točkami.

V drugem tednu je s tekmovanjem pričel Bruno Glas, ki je prvo polovico tekmovanja odigral zelo prepričljivo in iz prvih 5 partij zbral 3 točke. Žal je v nadaljevanju nekoliko popustil, zmanjkalo pa mu je tudi nekaj športne sreče, ter v preostalih partijah zabeležil zgolj še en remi.

Zadnja med našimi predstavniki se je za elektronsko šahovnico podala Pika Radej. Pika je ves čas tekmovanja držala korak s konkurenco ter bila pred zadnjim dnem še vedno na 50% beri 4 točk. Žal se ji kljub dobri igri v obeh zadnjih partijah – obakrat je imela precej boljše položaje – nastop ni čisto izšel in je po spregledih v obeh spopadih ostala brez točk na zadnjem tekmovalnem dnevu.

Več o rezultatih si lahko ogledate v spodnji razpredelnici.

Držimo pesti za uspešne boje v nadaljevanju!

TekmovalecSkupinaR1R2R3R4R5R6R7R8R9R10T#
Pia Marie RužičD1810.50.5011110.506.519.
Anže DaničičF1000100101104169.
Bruno GlasF12010110000.503.5163.
Pika RadejD14101000.510.5004105.
Rezultati naših tekmovalcev na Svetovnem spletnem pokalu

Naši tekmovalci

Pia Marie Ružič
Pia Marie Ružič – D18

Pia Marie je na koncu zbrala 6.5 točk iz 10 partij in turnir končala na visokem 19. mestu med več kot sto igralkami. V zadnjem krogu se je na 2. šahovnici borila za uvrstitev na zmagovalni oder s Tarasenko Aliaksandro, ki je v partiji žal slavila in sama končala na drugem mestu. Glede na res izjemno številčno konkurenco in zelo male razlike pri vrhu, gre kljub porazu v zadnji partiji za izjemno dober rezultat. Drug slovenka na tekmovanju, Nuša Hercog, je tekmovanje zaključila na 44. mestu s 5 točkami, tretja najboljša predstavnica naše države, Vita Širaj, pa je tekmovanje končala na 93. mestu.

Anže Daničič – F10

Anže Daničič je svoj krstni nastop na mednarodnih tekmovanjih zaključil s 4 točkami in končnim 169. mestom med 227 tekmovalci. Pridobil je pomembne izkušnje, ki jih je v drugem delu tekmovanja že s pridom izkoriščal, saj je v drugi polovici zbral 3/5 točk. Vsekakor lepa popotnica za prihodnja tekmovanja.

Bruno Glas – F12

Bruno Glas je s tekmovanjem pričel v drugem tekmovalnem tednu. Začel je zelo udarno in v prvi polovici prvenstva zbral 3/5 točk. Žal so se mu v nadaljevanju v igro prikradli spregledi, ki jih vsaj deloma lahko pripišemo tudi formatu tekmovanja, saj je Bruno precej bolj nevaren za šahovnico v živo kot pred računalniškim zaslonom. Tekmovanje je končal s 3.5 točkami ter s to točkovno bero zasedel končno 163. mesto.

Pika Radej – D14

Pika Radej je v 3 tekmovalnem tednu zaokrožila nastope naših mladincev. Pika je prikazala zelo zrelo igro in se zgolj zaradi pogostih drobnih spregledov znašla na polovičnem izkupičku 4/8 točke pred zadnjim tekmovalnim dnem. V svojih sklepnih nastopih je dvakrat nadigrala svoji nasprotnici, vendar obakrat napravila kritični spregled v zaključku partije. Tako je tekmovanje končala na končnem 105. mestu, za njeno igro pa ji moramo vendarle iskreno čestitati!

Taja Guid – D14

Taja je dala prednost nastopu na mednarodnem turnirju na Šolti, kjer se je igralo za šahovnicami in ne pred zasloni. Več o njenem nastopu na tem tekmovanju si lahko preberete tukaj.