Krški mladinci zelo uspešni na nedavnem Mladinskem državnem prvenstvu

Med 24.6. in 1.7. je na Čatežu potekalo Mladinsko državno prvenstvo v standardnem in pospešenem šahu za leto 2021. Gre za največje šahovsko tekmovanje pri nas, saj se vsako leto zbere več sto tekmovalcev iz vse Slovenije v starostnih kategorijah od 8 do 18 let.

Zahvaljujemo se našemu sponzorju, ki nam je že večkrat priskočil na pomoč pri razvoju naših mladih šahistov!

Letos je delegacija našega šahovskega kluba štela 9 nastopajočih:

  • Pia Marie Ružič D18
  • Pika Radej D14
  • Taja Guid D14
  • Filip Radej F16
  • Borut Jan Ružič F14
  • Bruno Glas F12
  • Anže Daničič F10
  • Nik Ašič F10 in
  • Alen Keber F10.

Poleg tega sta dva naša člana sodelovala tudi v Sodniškem kadru tekmovanja. Vse podrobnosti o tekmovanju si lahko ogledate na uradni spletni strani tekmovanja: Uradna spletna stran tekmovanja (ŠZS). Rezultati pa so vidni na straneh chess-results platforme.

Skupinska slika naših najbolje uvrščenih. Z leve proti desni v prvi vrsti trenerja Hilmija Ahmatovič in Samo Štajner, v zgornji vrsti pa Bruno Glas, Anže Daničič, brat in sestra Filip ter Pika Radej, Pia Marie Ružič ter Taja Guid.

D18 – Pia Marie Ružič Državna prvakinja!!

Pia Marie Ružič z novo lovoriko na šahovskem parketu. Postala je državna mladinska prvakinja med dekleti do 18 let!

V kategoriji deklet do 18 let je ponovno blestela naša najboljša mladinka zadnjih let, Pia Marie Ružič, ki je v dvokrožnem berger sistemu zanesljivo odpravila najresnejšo konkurentko Hercog Nušo. V medsebojnem obračunu je slavila z zmago in remijem ter tako postala Državna mladinska prvakinja med dekleti do 18 let. Tretje mesto je zasedla Širaj Vita.

Na pospešeni izdaji letošnjega prvenstva pa je bila boginja šaha vendarle bolj naklonjena prej omenjeni Hercogovi, ki je v medsebojnem obračunu proti Pii Marie slavila, Pia Marie pa je zasedla končno 2. mesto na pospešenem prvenstvu.

D14 – Dvakrat dve vrhunski uvrstitvi!

V kategoriji deklet do 14 let smo imeli v ognju dva železa. In v obeh primerih smo lahko navdušeni! Taja Guid je namreč zasedla končno 2. mesto v standardnem tempu, Pika Radej pa 3. mesto! Na pospešeni izdaji sta obe dekleti še izboljšali svoji uvrstitvi in dosegli dvojno zmago za naš klub!

Taja Guid, 2. mesto v standardnem tempu in 1. mesto na pospešenem prvenstvu!
Pika Radej s 3. mestom v standardnem tempu in 2. mestom v pospešenem tempu!

S tako kvalitetnim podmladkom nas za vrhunski ženski šah tudi v prihodnje ni potrebno skrbeti. Iskrene čestitke obema nastopajočima!

Taja Guid (1. mesto) in Pika Radej (2. mesto) s pospešenega dela letošnjega državnega prvenstva.

F16 – Filip Radej na koncu na 6. mestu

Filip Radej je nastopil v kategoriji Fantov do 16 let in zasedel končno 6. mesto. Na pospešenem prvenstvi je zasedel končno 9. mesto. S svojim nastopom je popravil svojo FIDE ELO rating za 72,40 točke, kar je prav tako lep izkupiček letošnjega prvenstva.

F14 – Borut Jan Ružič s izboljšanim ELO ratingom

Borut Jan Ružič na letošnjem mladinskem državnem prvenstvu.

V kategoriji fantov do 14 let je nastopil Borut Jan Ružič, ki je na tekmovanjih dosegel 11. ter 12. mesto. Na obeh tekmovanjih je izboljšal svoj FIDE ELO rating ter si nabral izkušnje ta prihodnja tekmovanja. Je tudi član odlične kadetske postave, ki je nastopila na nedavnem kadetskem prvenstvu Slovenije.

F12 – Bruno Glas ponovno na zmagovalnem odru!

V kategoriji fantov do 12 let, se je letos ponovno odlično odrezal Bruno Glas, ki se je vrnil na zmagovalni oder in osvojil končno 3. mesto v zelo močni konkurenci 21 mladih šahistov. Na pospešenem prvenstvu je bil v igri za zmagovalni oder vse do zadnje partije, vendar se je po končnem porazu moral zadovoljiti s končnim 9. mestom, le pol točke za samim vrhom.

Bruno je prikazal odlično igro in lepo šahovsko rast tekom tekmovanja, za dosežen uspeh pa mu lahko le čestitamo in mu zaželimo dobro delo do prihajajočih mednarodnih nastopov.

F10 – nova generacija šahistov in dve uvrstitvi na zmagovalni oder Anžeta Daničiča

V kategoriji fantov do 10 let, so naše barve zastopali kar trije mladi šahisti: Daničič Anže, Ašič Nik in Keber Alen. Na turnirju se je na koncu najbolje odrezal Daničič Anže, ki je zasedel končno 2. mesto v standardnem šahu ter 3. mesto v pospešeni izdaji tekmovanja.

Anže Daničič, 2. mesto v standardnem šahu ter 3. v pospešenem tempu.

Nik Ašič je dolgo krojil sam vrh razpredelnice tako v standardnem kot pospešenem tempu. V standardnem tempu je v zaključku malenkost popustil in zasedel končno 6. mesto. V pospešenem tempu je prikazal še boljšo predstavo in v zadnji partiji igral za končno 2. mesto na tekmovanju. Žal je po številnih preobratih partijo na koncu izgubil in zasedel končno 5. mesto, le pol točke za drugo-uvrščenim tekmovalcem! Vsekakor lepa popotnica za naprej.

Nik Ašič, ki je v obeh izvedbah tekmovanja dolgo krojil sam vrh razpredelnice.

Alen Keber je tekmovanje v standardnem času sicer začel počasi, na koncu pa se je vendarle razigral in zasedel končno 7. mesto. V pospešenem tempu je v močnejši konkurenci rezultatsko zaigral še bolje, vendar v igri številk na koncu vendarle zasedel končno 11. mesto.

Alen Keber z letošnjega mladinskega državnega prvenstva.

Brez vas našim mladincem ne bi uspelo!

Na koncu lahko mladim tekmovalcem samo še čestitamo za imenitne uspehe. Našemu klubu so namreč priigrali kar 9 uvrstitev na zmagovalni oder, kar nas med vsemi klubi postavlja na drugo mesto med osvojenimi lovorikami, ki si ga delimo s Celjskim ŠK. Največ pokalov je romalo v Štajersko prestolnico, kjer je ŽŠK Maribor osvojil kar 14 pokalov.

V teh negotovih časih, kjer smo pogosto trenirali na daljavo in se soočali s pomanjkanjem sredstev, so nam na koncu vendarle pomagali številni podporniki in seveda tudi starši, brez katerih sadov preteklega dela letos ne bi morali obrati. Na tem mestu bi se radi zahvalili našim trenerjem, ki so pomagali s pripravami in vodenjem naših mladih tekmovalcev, vsem staršem, ki so pomagali svojim (in drugim) otrokom z logistično in moralno podporo, ter ne na koncu tudi številnim donatorjem in sponzorjem, ki so omogočili izpeljavo treningov in na koncu tudi samo udeležbo na tekmovanju.

Še posebej bi želeli izpostaviti podjetje Elmont d.o.o., ki nam je že nekajkrat priskočilo na pomoč pri delu z mladimi šahisti in je tudi letos prisluhnilo našim potrebam ter nam tudi pomagalo izpeljati uspešen projekt Mladinskega DP do konca.