Razpis regijskega prvenstva mladih oz. kvalifikacije za mladinsko državno prvenstvo v standardnem šahu

ŠK Triglav Krško pod pokroviteljstvom Šahovske zveze Slovenije (ŠZS) razpisuje in organizira regijsko prvenstvo mladih v pospešenem šahu, ki je hkrati tudi kvalifikacije za mladinska državna prvenstva v standardnem šahu.

Regijsko prvenstvo bo izvedeno 19.1.2019 v OŠ Leskovec pri Krškem, s pričetkom ob 9:15 uri. V primeru, da se prvenstvo ne zaključi v soboto, se bo nadaljevalo v nedeljo 20.1.2019 v prostorih ŠK Triglav Krško. Starostne kategorije na regijskem prvenstvu so:

  • fantje oz. dekleta do 8 let (rojeni 2011 in mlajši),
  • fantje oz. dekleta do 10 let (rojeni 2009 in mlajši),
  • fantje oz. dekleta do 12 let (rojeni 2007 in mlajši),
  • fantje oz. dekleta do 14 let (rojeni 2005 in mlajši),
  • fantje oz. dekleta do 16 let (rojeni 2003 in mlajši),
  • fantje oz. dekleta do 18 let (rojeni 2001 in mlajši) in
  • fantje oz. dekleta do 20 let (rojeni 1999 in mlajši).

Fantje in dekleta nastopajo v ločenih skupinah, lahko pa dekleta igrajo v fantovski konkurenci. Vsak igralec/igralka lahko nastopa le v eni kategoriji.

Igralci čas in pravila

Obvezen igralni čas fantov v kategorijah do 10 in 12 let je 20 minut + 10 sekund/potezo, za ostale kategorije je igralni čas 10 minut + 5 sekund/potezo oz. po dogovoru glede na število udeležencev. Igra se največ 9 kol po Švicarskem sistemu (če je udeležencev manj, se lahko igra tudi po Bergerjevem sistemu – eno ali dvokrožno). Kategorije se lahko po potrebi združujejo, če je udeležencev premalo, vendar se zmagovalci razglasijo v vseh kategorijah ločeno. Igra se po pravilih FIDE za pospešeni šah (vključno s členom A4).

Šahovsko opremo zagotovi organizator, glavni sodnik tekmovanja je Mirela Ahmatović.

Pogoji za udeležbo na DP v standardnem šahu za leto 2019 (Rogaška Slatina, 16. do 22.2.2019)

Na DP v standardnem šahu lahko nastopijo vsi igralci in igralke, ki so se udeležili regijskih prvenstev oziroma imajo FIDE rating za standardni šah. Vsa tekmovanja za dekleta so odprta, pri fantih so odprta prvenstva v kategorijah do 8, 14, 16 in 18 let, skupini fantov do 12 in 14 let pa sta omejeni na 32 šahistov (ključ za uvrstitev je razložen na uradnem razpisu ŠZS za to tekmovanje).

DP v standardnem šahu se lahko udeležijo le registrirani igralci in igralke šahovskih klubov in društev s tekmovalno licenco za leto 2019, zato morajo imeti vsi sodelujoči na tem regijskem prvenstvu urejeno in plačano članarino v klubu in plačano registracijsko prijavnino na ŠZS (uredi klub za svoje člane). Udeležba za vse nastopajoče na kvalifikacijah je 5€, registracijska prijavnina na ŠZS znaša za člane ŠK Triglav Krško 20€, za ostale klube se dogovorijo interno.

Vsak igralec ali igralka, ki želi nastopiti na državnem prvenstvu v standardnem šahu mora znati brati in zapisovati šahovske partije v ustrezne formularje.

Vljudno vabljeni,
ŠK Triglav Krško